project
A firestation is two components. Primarily, it houses the firetrucks, including storage and maintenance of all vehicles and equipment. Secondly, a firestation includes the housing of firemen themselves for sleep, study, operations, training, and relaxation. 
This project juxtaposes both of these realms through two distinct masses which sit and compete with each other on this Dallas city plot. These masses are lastly united by a large cantilevered roof above.
The boxlike garage punches through the triangular station mass, splitting it in half. A glass-walled garage and cantilevered roof enclose a public realm facing the park to the east. The left side of the station for the firemen, with recessed parking under the garage connecting to a mezzanine recreation space. This space is opened by a light-filled double volume which contain accommodations around a switchback stairwell and balcony. 
The public space on the east of the plot is surrounded with trees and a large canopy roof to create a public enclosure and frame a view into the garage through its all-glass facade. The view of the firetrucks within is framed like a jewelry box, or a museum, putting the firetrucks on display for the public park across the street.
The left half of the firestation interior contains housing, offices, gym, and recreation for the firemen. A large double volume fills the private space with natural light, and gives space for the firemen to relax, sleep, and train. The right half of the station contains the public elements; station management, first aid clinic, and offices.
Section through the mezzanine interior of the project.
The basement of the firestation is private parking for the firefighters as well as living spaces below their main mezzanine space. The fireman’s private entrance from the right connects to the garage, then continues through this mezzanine double volume, and ends in a below grade courtyard. This linear space is displayed below- terminating with the Dallas Firefighting Logo in the courtyard beyond.
MODEL
Only two materials were used for the entire model. This simplicity in materials abstracts the project to its simple forms, and allows the designed roof to seamlessly merge with the ground at their connection. Almost thirty full size sheets of chipboard were hand cut to stack over fifty layers throughout the entire model, from the basement floor to the top of the cantilevered roof.  Plexiglas frames the “display case” garage as well as the glass topped double-volume.
Public exterior space which is embraced by the building and its “display case” garage. This glass sided enclosure puts this interior space on display for the park across as well as anyone commuting or visiting the station. The firemen’s private entrance is seen to the lower left.
Back to Top